Smart packing in the Food Industry

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22201/cuaieed.16076079e.2024.25.2.8

Keywords:

Foods, Ecology, Smart packaging, Environment

Abstract

Today, food loss and waste are serious threats to the sustainability of our food systems. Packaging is a component that plays an essential role in the food chain. Currently, new so-called smart packaging materials are being developed to maintain and alert about the quality of the product from its production until it reaches the consumer. These systems present elements to detect alterations: indicators of gases, freshness, maturation, and temperature, which allow providing information about the state of the food. Among the advantages of smart packaging is that it can be applied to all types of foods, especially those with short shelf lives, which leads to lower economic losses and less damage to the environment. The objective of this article is to describe the importance and the trend in the use of smart packaging in the food industry.

Author Biographies

Magali Ordóñez García, Tecnológico Nacional de México, campus Cuauhtémoc

Es Ingeniera en Industrias Alimentarias, Maestra en Ciencias y Doctora en Ciencias, actualmente colabora en el Tecnológico Nacional de México, campus Cuauhtémoc. Es integrante del Sistema Nacional de Investigadores desde enero de 2021 con el nivel de Candidata, su labor investigadora se enfoca en el control biológico y la tecnología de alimentos.

Verónica Graciela García Cano, Tecnológico Nacional de México, campus Cuauhtémoc

Es Químico Farmacobiólogo con Maestría Administración, actualmente colabora en el Tecnológico Nacional de México, campus Cuauhtémoc. Sus labor investigadora se enfoca en seguridad alimentaria y tecnología de alimentos.

Olalla Sánchez Ortíz, Tecnológico Nacional de México, campus Cuauhtémoc

Es Químico Biólogo Parasitólogo con Maestría en Gerencia de Programas Sanitarios en Inocuidad de Alimentos, actualmente colabora en el Tecnológico Nacional de México, campus Cuauhtémoc. Sus labor investigadora se enfoca en seguridad alimentaria, microbiología de alimentos y tecnología de alimentos.

Laura Gabriela Villanueva Romero, Tecnológico Nacional de México, campus Cuauhtémoc

Es Ingeniera en Industrias Alimentarias con Maestría en Ciencias de la Productividad Frutícola, actualmente colabora en el Tecnológico Nacional de México, campus Cuauhtémoc. Su labor investigadora se enfoca en seguridad alimentaria y tecnología de alimentos.

Juan Carlos Bustillos Rodríguez, Tecnológico Nacional de México, campus Cuauhtémoc

Es Ingeniero en Industrias Alimentarias, Maestro en Ciencias y Doctor en Ciencias, actualmente colabora en el Tecnológico Nacional de México, campus Cuauhtémoc. Es integrante del Sistema Nacional de Investigadores desde enero de 2021 con el nivel i, su labor investigadora se enfoca en control biológico y tecnología de alimentos.

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Published

2024-03-06