Traditional Cuisine and Health

Authors

  • Luis Alberto Vargas Guadarrama Instituto de Investigaciones Antropológicas, Universidad Nacional Autónoma de México
  • Héctor Bourges Rodríguez Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán

Keywords:

Quelites, human diet, underutilized and undervalued biological species, “bioactive” substances, food patrimony

Abstract

Within the frame of the complex process of human nutrition, the key step is the conformation of the diet, one of which fundamental characteristics is diversity. Mexico is rich in biological resources that its different human groups have used as food through history. Some of these resources have been labeled as underutilized and undervalued species since its role in the present diet is marginal. Quelites (edible leaves used since prehispanic times in Mexico), outstand among these species since some of them are rich in nutrients and in “bioactive” substances with favorable effects on the organism The study and divulgation of the characteristics of these species may contribute to wide the diversity of the Mexican diet, not only from the biological perspective but also from the sensorial one.

Author Biographies

Luis Alberto Vargas Guadarrama, Instituto de Investigaciones Antropológicas, Universidad Nacional Autónoma de México

 

 

 

 

Investigador titular

Instituto de Investigaciones Antropológicas

Universidad Nacional Autónoma de México

 

Héctor Bourges Rodríguez, Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán

Director de Nutrición. Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán.

References

BOURGES, H., “Los alimentos, la dieta y la alimentación”, en: CASANUEVA Esther, Martha Kaufer Horwitz, Ana Bertha Pérez Lizaur, Pedro Arroyo (eds.), Nutriología Médica, tercera edición, México, D.F.: Editorial Médica Panamericana, 2008, pp. 597-662.

BOURGES, H., J.C. Morales de León y N. Vázquez-Mata. “El valor nutritivo de los quelites, ¿un alimento de segunda?”, Cuadernos de Nutrición, 2013, Vol. 36, núm 1, pp. 17–25.

BOURGES, H., “Alimentos obsequio de México al mundo”, en: ALARCÓN-SEGOVIA, Donato y Héctor Bourges Rodríguez Rodríguez (eds.), La alimentación de los mexicanos, México: El Colegio Nacional, 2002, pp. 97–134.

BYE, R. y E. Linares E., “Los quelites, plantas comestibles de México. Una reflexión sobre intercambio cultural”, CONABIO, Biodiversitas, 2000, núm. 31, pp. 11-14.

DE GARINE, I. y Vargas L. A., “Introducción a la investigación antropológica sobre alimentación y nutrición”, Cuadernos de Nutrición, 1997, Vol. 20, núm. 3, pp. 21-28.

DE LA PEÑA, S. P., “La milpa, baluarte de nuestra diversidad biológica y cultural”, Boletín informativo de la Coordinación de la Investigación Científica, Ciudad Universitaria, 2010, Vol. 10, núm. 112-113, pp. 14-17.

KATZ, E. y L. A. Vargas, “Cambio y continuidad en la alimentación de los mixtecos”, Anales de Antropología, 1990, núm. 27, pp. 15-51.

MAPES, Cristina, reseña de: C. Barros y M. Buenrostro, “La alimentación de los antiguos mexicanos en la historia Natural de la Nueva España de Francisco Hernández”, Cuadernos de Nutrición, 2008, Vol. 31, núm. 3, pp. 107-109.

MORALES DE LEÓN, J., H. Bourges y N. Vázquez-Mata, “La composición nutrimental de los quelites”, Cuadernos de Nutrición, 2013, Vol. 36, núm. 1, pp. 26–30.

VARGAS L. A. y P. Aguilar, “Una visión integral de la alimentación; cuerpo, mente y sociedad”, Cuadernos de Nutrición, 2002, Vol. 25, núm. 2, pp. 88-92.

VARGAS, L. A. ¿Por qué comemos lo que comemos?, Antropológicas (nueva época) 1993, núm. 7, pp. 24–3.

Published

2017-03-15