Jacaranda flower: beyond its ornamental use

Authors

  • Xochitl Aparicio Fernández Universidad de Guadalajara
  • Egla Yareth Bivián Castro Universidad de Guadalajara
  • Evelia Martínez Cano Universidad de Guadalajara

Keywords:

jacaranda flower, anthocyanins, antioxidants

Abstract

Jacaranda trees are abundant in parks and avenues of Mexico, they are valued for providing shade and beauty in public spaces and they attract attention for their blue-violet flowers. However, perhaps we have never asked ourselves if the jacaranda trees and flowers have been studied, the reason for the striking color of the flowers, or even if, in addition to being beautiful, these flowers could be useful. In this document, we comment on some research reports on jacaranda tree and flowers, highlighting the characteristics, functions, and potential use of its pigments, anthocyanins.

>> Read more

Author Biographies

Xochitl Aparicio Fernández, Universidad de Guadalajara

Doctora en Ciencias de los Alimentos por la Universidad Autónoma de Querétaro. Profesora de Tiempo Completo en el Departamento de Ciencias de la Tierra y de la Vida del Centro Universitario de los Lagos, Universidad de Guadalajara. Desarrolla las líneas de investigación “Alimentos nutracéuticos y productos naturales de la región”, así como “Aprovechamiento de subproductos alimenticios”.

Egla Yareth Bivián Castro, Universidad de Guadalajara

Doctora en Ciencias Químicas por la Universidad de Guanajuato. Profesora de Tiempo Completo en el Departamento de Ciencias de la Tierra y de la Vida del Centro Universitario de los Lagos, Universidad de Guadalajara. Desarrolla la línea de investigación “Bioinorgánica de compuestos coordinación y su aprovechamiento como materiales avanzados”.

Evelia Martínez Cano, Universidad de Guadalajara

Licenciatura en Química y Maestría en Ciencias en Química por la Universidad de Guadalajara. Doctorado en Genética Humana en la División de Genética Humana, CUCS, U de G y CIBO-IMSS. Profesora de Tiempo Completo en el Departamento de Ciencias de la Tierra y de la Vida del Centro Universitario de los Lagos, Universidad de Guadalajara. Trabaja líneas de investigación como “Genética Bioquímica de enfermedades mitocondriales y neurodegenerativas”, “Bioquímica aplicada” y “Estudio de plantas con propiedades medicinales”.

References

Aguirre-Becerra, H., Pineda-Nieto, S. A., García-Trejo, J. F., Guevara-González, R. G., Feregrino-Pérez, A. A., Álvarez-Mayorga, B. L., y Pastrana, D. M. R. (2020). Jacaranda flower (Jacaranda mimosifolia) as an alternative for antioxidant and antimicrobial use. Heliyon, 6(12), e05802. https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2020.e05802.

Badui-Dergal, S. (2016). Química de los Alimentos. Pearson Education.

Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad (conabio). (s.f.) Jacaranda (Jacaranda mimosifolia). En Enciclovida. Consultado el 20 de julio de 2021 de https://enciclovida.mx/especies/163241-jacaranda-mimosifolia.

Kalt, W., Cassidy, A., Howard, L. R., Krikorian, R., Stull, A. J., Tremblay, F., y Zamora-Ros, R. (2020). Recent research on the health benefits of blueberries and their anthocyanins. Advances in Nutrition 11(2), 224-236. https://doi.org/10.1093/advances/nmz065.

Li, D., Wang, P., Luo, Y., Zhao, M., y Chen, F. (2017). Health benefits of anthocyanins and molecular mechanisms: Update from the recent decade. Critical reviews in food science and nutrition, 57(8), 1729-1741. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1030064.

Mathias-Rettig, K., y Ah-Hen, K. (2014). El color en los alimentos un criterio de calidad medible. Agro sur, 42(2), 57-66. https://doi.org/10.4206/agrosur.2014.v42n2-07.

National Library of Medicine. (2021, 8 de junio). Antocyanidins. En Pubchem. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/#query=anthocyanidins.

Olowoyo, J. O., van Heerden, E., y Fischer J. L. (2010). Trace metals in soil and leaves of Jacaranda mimosifolia in the Tshwane area, South Africa. Atmospheric Environment, 44, 1826-1830. https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2010.01.048.

Pacheco, F., Peraza, M., y Pinto, I. (2021). Flavonoides: micronutrientes con amplia actividad biológica. Revista de la Facultad de Medicina, 44(1). https://cutt.ly/YGJWlQ5.

Patrakar, R., Gond, N., y Jadge, D. (2010). Flower extract of Jacaranda acutifolia used as a natural indicator in acid-base titration. International Journal of Pharmtech Research, 2(3), 1954-1957. https://cutt.ly/PGJWQAv.

Sánchez-Valle, V., y Méndez-Sánchez, N. (2013). Estrés oxidativo, antioxidantes y enfermedad. Rev Invest Med Sur Mex, 20(3), 161-168. https://www.medigraphic.com/pdfs/medsur/ms-2013/ms133e.pdf.

Sharma, D., Sabela, M. I., Kanchi, S., Mdluli, P. S., Singh, G., Stenström, T. A. y Bisetty, K. (2016). Biosynthesis of ZnO nanoparticles using Jacaranda mimosifolia flowers extract: Synergistic antibacterial activity and molecular simulated facet specific adsorption studies. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 162, 199-207. https://doi.org/10.1016/j.jphotobiol.2016.06.043.

Stintzing, F. C., y Carle, R. (2004). Functional properties of anthocyanins and betalains in plants, food, and in human nutrition. Trends in food science & technology, 15(1), 19-38.

Vallejo-Zamudio, E., Rojas-Velázquez, A., y Torres-Bugarín, O. (2017). Una poderosa herramienta en la medicina preventiva del cáncer: los antioxidantes. El Residente, 12(3), 104-111. https://www.medigraphic.com/pdfs/residente/rr-2017/rr173d.pdf.

Published

2022-05-02