Bean culture in Mexico

Authors

  • Miguel Lara Flores Universidad Nacional Autónoma de México

Keywords:

Phaseolus, agricultural frontier, nitrogen fixation, varieties, production performance

Abstract

This paper relates the biological characteristics of bean (Phaseolus vulgaris) and its food significance in Mexico. Also it evaluates important aspects of agricultural production considering the geographical distribution of its varieties and the national and regional agricultural frontier. We analyzed the sown and harvested area of bean and the production volumes in the period 2002 to 2012. The analysis shows that 74% of the planted area with beans occurs in only seven states of the Republic. Furthermore we show that the bean planting area in the country has been reduced by 22% over a period of 10 years (2002-2012). Significantly, we show that the average yield (ton / ha) of bean production is 0.8 t / ha and only seven states have income above one ton per hectare. These data constrast with 1.8 ton / ha yield taken into the United States of America.

Author Biography

Miguel Lara Flores, Universidad Nacional Autónoma de México

Es médico cirujano por la Facultad de Medicina de la UNAM, realizó la maestría en Investigación Biomédica Básica en el Instituto de Investigaciones Biomédicas y el doctorado en Investigación Biomédica Básica en el Centro de Investigación sobre Fijación de Nitrógeno también de la UNAM.
Recibió el Premio Nacional de Investigación de Alimentos (Área Biología Vegetal Moderna, 1987), además es miembro del Sistema Nacional de Investigadores Nivel I, y tiene la distición del Programa de Primas al Desempeño (PRIDE) nivel C. Sus áreas de investigación son la bioquímica y la biología molecular de plantas, así como la genómica funcional de plantas. Ha dirigido 3 tesis de licenciatura, 11 de maestría y 3 de doctorado.

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Published

2017-03-15