Essential oils to the rescue in agricultural practices

Authors

DOI:

https://doi.org/10.22201/cuaieed.16076079e.2023.24.4.9

Keywords:

pesticides, human health, contaminated food, pest control, essential oils

Abstract

Pesticides are used worldwide to ensure the supply of daily food and protect human health by preventing the spread of disease-carrying organisms. Despite their benefits, these substances are harmful to living beings exposed to small amounts regularly, either through the consumption of contaminated food or improper handling of products used for pest control in households. Moreover, prolonged exposure to these pesticides has been associated with chronic and acute diseases such as cancer, neurodegenerative, respiratory, reproductive disorders, developmental disorders, and metabolic disorders. Currently, the development of less toxic and biodegradable pesticides is a matter of great importance globally. This article examines the role of the chemical nature of pesticides, their effects due to their excessive and prolonged use and discusses other alternatives such as essential oils that could reduce the harmful impacts on the environment and human health.

Author Biographies

Aurora Guadalupe Magallanes Vallejo, Centro de Investigación en Ciencia Aplicada y Tecnología Avanzada (cicata)

Cursó la licenciatura en ingeniería química con especialidad en procesos en el Instituto Tecnológico de Ciudad Madero (itcm) (2012-2017), concluyó la maestría en Tecnología Avanzada en el Instituto Politécnico Nacional (ipn), Centro de Investigación en Ciencia Aplicada y Tecnología Avanzada (cicata) Unidad Altamira, Tamaulipas (2019-2021), y actualmente cursa el doctorado en Tecnología Avanzada también en el cicata Unidad Altamira.

Ana Bertha López Oyama, Centro de Investigación en Ciencia Aplicada y Tecnología Avanzada (cicata)

Cursó estudios de licenciatura, maestría y doctorado en la Universidad de Sonora (unison). Actualmente, se encuentra adscrita al Centro de Investigación en Ciencia Aplicada y Tecnología Avanzada (cicata) Unidad Altamira, Tamaulipas, del Instituto Politécnico Nacional (ipn), donde es comisionada como Catedrática Conacyt, donde desarrolla trabajo de investigación científica, formación de recursos humanos y divulgación de la ciencia. Trabaja en líneas de investigación relacionadas con el desarrollo de materiales con aplicaciones termoeléctricas, desarrollos tecnológicos con aplicaciones en agroindustria, así como la fabricación de materiales con propiedades de retardancia a la flama. Además, ha sido distinguida por el Sistema Nacional de Investigadores como Investigador Nacional nivel I, por sus aportaciones al quehacer científico.

Eugenio Rodríguez González, Centro de Investigación en Ciencia Aplicada y Tecnología Avanzada (cicata)

Es licenciado en Física y maestro en Ciencias en el área de Física Nuclear por la Universidad Técnica de Dresden (tud), Alemania. Tiene doctorado en Ciencias por la Universidad Estadual de Campinas (unicamp), São Paulo, Brasil (2000-2004), y pos-doctorado en el Instituto de Física “Gleb Wataghin”, en la Universidad Estadual de Campinas, São Paulo, Brasil (2004-2009). Actualmente, está adscrito al Instituto Politécnico Nacional (ipn), Centro de Investigación en Ciencia Aplicada y Tecnología Avanzada (cicata) Unidad Altamira, Tamaulipas. Fue profesor investigador en la Universidad de Oriente (uote) (1987-1988) y en la Universidad de la Habana (uh) (1988-2000), Cuba. Asimismo, fue profesor colaborador en la Universidad Estadual de Campinas, São Paulo, Brasil (2004-2009). Actualmente, es profesor investigador en el Instituto Politécnico Nacional, (cicata) Unidad Altamira, Tamaulipas, desde 2009. Además, es miembro del Sistema Nacional de Investigadores, nivel ii. Y desarrolla su formación en áreas como: óptica, optoelectrónica, nanotecnología, materiales fotovoltaicos y materiales termoeléctricos.

References

Abubakar, Y., Tijjani, H., Egbuna, C., Adetunji, C. O., Kala, S., Kryeziu, T. L., Patrick Iwuanyanwu, K. C. (2020). Chapter 3 – Pesticides, History, and Classification. In C. Egbuna y B. Sawicka, Natural Remedies for Pest, Disease and Weed Control, 29-42. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819304-4.00003-8

Assadpour, E., y Jafari, S. M. (2019). Chapter 3 – Nanoencapsulation: Techniques and Developments for Food Applications. In A. López Rubio, M. J. Fabra Rovira, M. martínez Sanz, y L. G. Gómez-Mascaraque, Nanomaterials for Food Applications, 35-61. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-814130-4.00003-8

Castillo, P., Perea, I., y Arellano, J. d. J. (s.f.). Que son y para qué sirven los metabolitos en las plantas. Ciencia y desarrollo. Consultado el 19 de mayo de 2022. https://n9.cl/vswl1

Elumalai, K., Krishnappa, K., Pandiyan, J., Alharbi, N. S., Kadaikunnan, S., Khaled, J. M., Govindarajan, M. (2022). Characterization of secondary metabolites from Lamiaceae plant leaf essential oil: A novel perspective to combat medical and agricultural pests. Physiological and Molecular Plant Pathology, 117, 101752. https://doi.org/10.1016/j.pmpp.2021.101752

Ochoa, V., y Maestroni, B. (2018). Chapter 9 – Pesticides in Water, Soil, and Sediments. In B. Maestroni y A. Cannavan, Integrated Analytical Approaches for Pesticide Management, 133-147. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816155-5.00009-9

Organización Mundial de la Salud. (2020). Chemical safety: Pesticides. Consultado el 20 de mayo de 2022. https://n9.cl/tp2un

Organización Mundial de la Salud. (2022). Pesticide residues in food. Consultado el 19 de mayo de 2022. https://n9.cl/0giiu

Parra-Arroyo, L., González-González, R. B., Castillo-Zacarías, C., Melchor Martínez, E. M., Sosa-Hernández, J. E., Bilal, M., . . . Parra-Saldívar, R. (2022). Highly hazardous pesticides and related pollutants: Toxicological, regulatory, and analytical aspects. Science of The Total Environment, 807(3), 151879. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.151879

Parween, T., y Jan, S. (2019). Chapter 1 – Pesticides and environmental ecology. In T. Parween y S. Jan, Ecophysiology of Pesticides, 1-38. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-817614-6.00001-9

Saeed, K., Pasha, I., Jahangir Chughtai, M. F., Ali, Z., Bukhari, H., y Zuhair, M. (2022). Application of essential oils in food industry: challenges and innovation. Journal of Essential Oil Research, 34(2), 97-110. https://doi.org/10.1080/10412905.2022.2029776

Sonawane, S. H., Bhanvase, B. A., Sivakumar, M., y Potdar, S. B. (2020). 1 – Current overview of encapsulation. In S. H. Sonawane, B. A. Bhanvase, y M. Sivakumar (Eds.), Encapsulation of Active Molecules and Their Delivery System, 1-8. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-819363-1.00001-6

Urkude, R., Dhurvey, V., y Kochhar, S. (2019). 15 – Pesticide Residues in Beverages. In A. M. Grumezescu y A. M. Holban, Quality Control in the Beverage Industry, 529-560. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816681-9.00015-1

Yang, F.-L., Li, X.-G., Zhu, F., y Lei, C.-L. (2009). Structural Characterization of Nanoparticles Loaded with Garlic Essential Oil and Their Insecticidal Activity against Tribolium castaneum (Herbst) (Coleoptera: Tenebrionidae). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57(21), 10156-10162. https://doi.org/10.1021/jf9023118

Published

2023-06-28

Most read articles by the same author(s)